AÇIK KÖKLÜ VE TÜPLÜ FİDANIN NE FARKI VAR?

26-10-2021 18:52
AÇIK KÖKLÜ VE TÜPLÜ FİDANIN NE FARKI VAR?

Açık Köklü Fidan Nedir?

 Kış dinlenme döneminde söküm ve dikimi yapılabilen fidanlardır.Kasım -Nisan ayları arasında dikimi uygundur.Bu dönemde fidanlar uyku durumunda olduğu için gövdesinden su çekilir ve suya ihtiyacı çok azdır.Kökleri için nemli ortam koşulları sağlanarak fidan taşımaya uygun hale getirilir.

 

 Tüplü fidan nedir ?

Fidanın köklerinin içinde bulunduğu yetiştirme torbası tüp kelimesi ile ifade edilir.Fidanın kökleri toprağı ile poşet veya saksı içerisinde olduğunda tüplü/saksılı fidan olarak tanımlanır.

Tüplü/Saksılı fidanlar 12 ay boyunca toprağıyla birlikte dikime uygundur.

Tüplü fidanlar kargo aşamasında ısı farkından dolayı solgun görünebilir,bu geçici ve normal bir durumdur.Dikimden sonra sulama ile canlı görünümüne kavuşup dikildiği bölgeye uyum sağlayacaktır.

 Açık köklü ve tüplü fidan farkları;

 

Açık köklü fidanlar ilk etapta tüplü fidanlara göre daha boylu görünse de, dikim öncesinde tepe budaması yapılacağı için tüplü fidanla aynı boylara gelecektir.

Açık köklü fidanların nakliyesi biraz daha ekonomiktir ve toplu alımlar için kolaylık sağlar.

Açık köklü fidanlarda dikim sonrası fire verme ihtimali vardır.Tüplü fidanlar ise hali hazırda tutmuş fidan olduğu için dikim esnasında saksı içerisindeki toprağı dağıtılmadan dikildiği sürece tutmama yani kuruma durumu söz konusu değildir.


 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.