BÖLGEMİZE UYGUN ÇEŞİDİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

23-10-2020 16:09
BÖLGEMİZE UYGUN ÇEŞİDİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

 

 

Bir ağacı dikip de yıllarca meyve vermesini beklemektense ilk etapta doğru çeşidi seçebilmek gerekir.Bunun haricinde bölgeye uygun çeşidin seçilememesinin bir diğer olumsuz sonucu da fidanın donlardan dolayı zarar görmesidir.

BÖLGEMİZE UYGUN ÇEŞİDİ SEÇERKEN NEYE DİKKAT ETMELİYİZ?

İlkbaharın son donları ile sonbaharın ilk donlarıarasındaki gün sayısı, vegetasyon süresi ve meyvelerin bu dönem içindeki sıcaklık toplamı istekleri, meyve yetiştiriciliğinin yönünü belirleyen ve yetiştiriciliği sınırlayan bir faktördür.

Bitkilerin soğuklama isteği;Bitki türleri, yüksek verim ve kalitede ürün vermek, tomurcuklanma, çiçeklenme, sürgün ve yaprak oluşturmak için belli bir süre belli bir düşük sıcaklığa ihtiyaç duyarlar.Bu süre 7,2°C'nin altında kalan sürenin hesaplanmasıyla bulunur. 

Kışları uzun geçen yerlerde, soğuklama isteği uzun olan çeşitler tercih edilmelidir.Soğuklama isteği kısa olan çeşitlerin yetiştirilmesi durumunda bitkiler dinlenmeden erken çıkacağından zarar görebilir.

Kışların kısa geçtiği bölgelerde ise soğuklama isteği kısa olan çeşitler seçilmelidir.Uzun soğuklama ihtiyacına sahip çeşitlerin yetiştirilmesi ile de bitki soğuklama ihtiyacını karşılayamadığından çiçeklenme de gecikme ve düzensizlikler görülür.

Bu durumları dikkate alarak çeşit seçimi yapabilirsiniz.Kararsız kaldığınız durumlarda bize dikim yapacağınız bölgenin bilgilerini yazarak destek alabilirsiniz.

Ziraat Mühendisi
Selin Bingöl

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.