FİDAN NASIL DİKİLİR?

23-10-2020 12:37
FİDAN NASIL DİKİLİR?

 BU YAZIMIZDA FİDAN DİKİMİNİN TEMEL NOKTALARINA DEĞİNDİK.FAYDALI OLMASINI UMUYORUZ :)

Fidan dikim zamanı; açık köklü fidanlar Kasım-Nisan ayları arasında, tüplü fidanlar ise yılın 12 ayı dikilebilir.

Dikimden önce, dikkat edilmesi gereken husus, dikim yapılacak toprağın tavında olmasıdır. Toprağın çok ıslak, donlu veya karla kaplı olması halinde dikim yapılmamalıdır.

 

ÖNCELİKLE

60x60 cm boyutlarında bir çukur açılmalıdır. Çukur derinliği 50 cm’den az olmamalıdır. Dikimden önce kıvrılmış, kırılmış kökler kesilmelidir. Fidan tüplü/topraklı ise toprağı dağılıp parçalanmamasına dikkat edilmelidir.

Çukur açılırken, üst toprak ile alt toprak ayrılmalıdır. Üstten çıkan toprakla yanmış ahır gübresi karıştırılıp çukur dibine doldurulmalıdır. Fidan aşı noktası, toprağın 2-3 cm üzerinde kalacak şekilde çukura yerleştirilmelidir. Fidan çukuru alttan çıkan toprakla doldurulmalı, ayak ile fidan toprağı sıkıştırılmalı ve can suyu denilen ilk suyu vererek toprak içerisindeki hava boşluklarının doldurulması sağlanmalıdır.

 

Dikimden sonra fidanlar 80 cm’den budanmalıdır. Fidanların rüzgar etkisi ile devrilmemesi için, hakim rüzgar yönünde 15-20 cm mesafede esnek bir şekilde bağlanarak kazık vs ile tespiti yapılmalıdır.

 

Dikim esnasında, fidan köklerinin rüzgar almamasına ve direk güneş ışığına maruz kalmamasına dikkat edilmelidir. Can suyundan sonra özellikle yaz aylarında 15 günde bir sulanarak mümkünse çapalanması faydalıdır.

 

 

Bu durumları dikkate alarak dikim yapabilirsiniz.Daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduğunuz durumlarda bize yazarak destek alabilirsiniz.

Ziraat Mühendisi
Selin Bingöl

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.