FİDANLARDA T GÖZ AŞI

08-09-2021 16:55
FİDANLARDA T GÖZ AŞI
Çelikle üretilmesi zor olan bitki türleri aşıyla çoğaltılır. İki vegetatif bitki parçasını birleştirerek yeni bitkiler elde edilmesine yönelik bütün yöntemlere  "Aşılama" denir.Aşı ile çoğaltmada meyvenin özellikleri bozulmadan aynı şekilde anaç bitkiye aktarılır.Böylelikle iyi özelliklere sahip bitkiler hızlı ve kolay şekilde çoğaltılmış olur.
Aşıda anaç; bitkinin kök kısmını oluşturacak olan kısımdır ve kök sistemini geliştirir. 
Kalem veya göz; asıl üretilmesi istenen bitkiden alınan kısımdır ve gövde ve tacı geliştirir.
Aşıda esas olan aşılanacak anaç ile kalemin kambiyumlarının çakıştırılmasıdır.
 
Anaçlar, çoğaltma yöntemlerine göre tohumdan elde edilirse ''çöğür'' olarak adlandırılırken,
vegetatif yöntemlerle (çelik, daldırma, kök sürgünleri gibi) çoğaltılırsa "klon anaçlar" olarak adlandırılır.
 
Aşı ile üretme Kalem ve Göz aşısı olarak ikiye ayrılır.
Göz aşıları ise;
  1. T-göz aşısı (kalkan aşı)
  2. Ters T göz aşısı
  3. Yama göz aşısı
  4. Flüt göz aşısı
  5. Boru göz aşısı 
olarak sınıflandırılır.
Göz aşıları yapılma zamanına göre ise
  1. Durgun Göz Aşıları
  2. Sürgün Göz Aşıları 
olarak sınıflandırılır.
Bu yazımızda T Göz aşısıyla ilgili detaylara değineceğiz.

T Göz Aşısı;
Bir kalemden birden fazla tomurcuk (göz) alınarak, hızlı ve kolay şekilde uygulanabildiği ve kısa sürede sonuç alınabildiği için; amatörlerde dahil birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.
Genellikle  0.6-2.5 cm çapında ve kolay kabuk veren anaçlara uygulanır. Anaçların toprak yüzeyinden 5-25 cm yüksekliğinde ve kabuğun düzgün bir yeri ''T'' şeklinde kesilir.  Bu kesimde önce yukarıdan aşağıya 2.5 cm kesimin, sonra buna dik olan yatay kesiminin yapılması tavsiye edilmektedir. Yatay kesimin gövde çevresinin 1/3'ü kadar kısmında kesilmesi yeterlidir. 
 
   Göz çıkartmak için aşı kalemi yaprak sapı yukarı bakacak şekilde tutulur. Gözün 0,5-1 cm kadar üzerinden şekildeki gibi kesilerek çıkartılır. Daha sonrasında göz anaçta kesilen T şeklinin içine yukarıdan aşağı doğru itilerek yerleştirilir. 
 
     
 
 T nin üstünden başlayarak aşı bağcığı yardımıyla gözün üzeri kapanmayacak şekilde bağlanmalıdır.Bağlama işlemi en az aşının doğru yapılması kadar önem teşkil etmekte ve çok sık veya gevşek yapılan bağlamalarda aşının tutma oranı düşmektedir.
 
Yapılan aşıların tutup tutmadığı 10-15 gün içinde belli olur. Tutan aşıda, gözün yaprak sapına dokunulduğunda sap düşer ve gözün canlı olduğu görülür.Aşı tutmadığında ise göz soluk, yaprak sapı ise kurudur ve dokunulduğunda gözden ayrılmaz.Tutmuş ve sürmeye başlamış aşı örneğini altta ki görselde bulabilirsiniz.
 

              

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.